Återrapportering från krismöte med demokrati- och kulturministern

Coronakrisen har lett till ökad press på en redan hårt ansatt mediebransch, bland annat i form av halverade annonsintäkter. Med anledning av mediebranschens svåra situation kallade demokrati- och kulturminister Amanda Lind (MP)tidigare i veckan in till ett krismöte på onsdagen den 25/3 med företrädare från mediebranschen. Nu rapporterar flera medier om onsdagens krismöte.

Sydsvenskan och Aftonbladet är några av de medier som rapporterat om onsdagens möte.

Vi tar med oss alla förslag in i vårt pågående arbete för att se vad vi kan göra för att underlätta i den här situationen… Det är en olycklig paradox, att när efterfrågan på nyhetsrapportering är som störst, så sviktar annonsmarknaden.

– Amanda Lind efter mötet

Ulrika Hyllert, journalistförbundets ordförande, kommenterade även i en artikel i Journalisten efter mötet:

Mediebranschen befann sig i kris redan innan coronaviruset och vi har efterfrågat åtgärder länge, men de svar Amanda Lind lämnat är att ”vi följer frågan noga och har hög beredskap.

– Ulrika Hyllert till Journalisten

Jag hade förväntat mig någonting, till exempel ett besked om att man skjuter på returpappersförordningen som ska börja gälla nästa år. Det hade varit enkelt. Det positiva beskedet var att kulturministern inte längre har ”hög beredskap” utan att hon ”återkommer”. Jag förväntar mig att hon återkommer med ett krisstöd till mediebranschen snabbt.

– Ulrika Hyllert till Journalisten

Läs Sydsvenskans rapportering från mötet här.

Läs Aftonbladets rapportering från mötet här.

Läs Journalistens rapportering från mötet här.