Bioekonomin uppmärksammas under Finlands-firande

Finland firar 100 år med en helg av festligheter i Kungsträdgården i Stockholm. Stora Enso är på plats – ett gott exempel på det svensk-finska samarbetet som utvecklats sedan ett sekel tillbaka. Företaget kommer att visa what a tree can do – både idag och i framtiden.

 

Skogen lyfts fram under firandet av Finlands 100-årsdag.

 

Stora Ensos utställning har fokus på innovationer och framtiden, och visar upp både befintliga och morgondagens produkter från skogsråvara. Dessutom kan besökarna själva få uppleva produktionen i en kartongfabrik genom VR-teknik – den förnybara skogsråvaran levereras till produktionsanläggningen och blir sedan färdig papperskartong som träs upp på rullar, redo att distribueras till Stora Ensos kunder. Flera representanter från företaget är på plats för att berätta om skogens enorma potential och stora klimatfördelar.

Vi är stolta över våra finska och svenska rötter och skogsindustrin är betydelsefull för båda ländernas historia och framtid.  Ländernas välfärd grundar sig till stor del på skogsindustrin och nu är vi med och driver på utvecklingen av framtidens bioekonomi. Att Finland lyckats bygga en välfärdsnation på 100 år är rekordsnabbt och mycket imponerande. Vi tycker att folkfesten i Kungsträdgården är en utmärkt möjlighet att fira Finlands första 100 år som självständig nation. Vi siktar på att vara en del av Finlands framtid i minst 100 år till”, säger Ulrika Lilja, kommunikationsdirektör på Stora Enso i ett pressmeddelande från företaget.

Fokuset på den förnybara skogsråvaran sträcker sig även utanför Stora Ensos monter där besökarna bland annat kan äta åländsk pannkaka serverad i träbåtar med engångsbestick av trä, i det träbeprydda restaurangtältet på området.

Både det svenska och finska skogsbruket är unikt och en förebild för världens övriga länder. Skogen kommer att spela en viktig roll i omställningen till ett fossilfritt samhälle, varför Finland och Sverige jobbar tillsammans för att ge skogsindustrin de bästa förutsättningarna framöver. Samarbetet är viktigt inte minst inom EU där avverkningstak och andra regelverk som begränsar nyttjandet diskuteras för närvarande. Att sprida kunskap och lyfta fram möjligheterna som ett aktivt och hållbart skogsbruk medför kommer att vara avgörande.

De finska festligheterna pågår från 24-26 augusti.