Innovation som ger effektivare pappersåtervinning

Nytänk och ny teknik kan effektivisera återvinningen i Sverige. Med innovativa idéer kan systemet och återvinningsprocessen utvecklas och miljönyttan öka ytterligare. Papperskretsen har följt upp ett av pilotprojekten som syftar till att förbättra insamlingen.

(Bild: Smart recycling)

 

Papperskretsen har tidigare uppmärksammat nivåmätaren som förenklar entreprenörernas tömningsrutter. Smart recycling heter företaget som tillhandahåller IT-systemet som mäter mängden material i återvinningskärlet. Utifrån datan gör systemet sedan en prognos på den optimala tidpunkten för att tömma containern. På så sätt kan man också skapa en optimal tömningsrutt för entreprenörerna som ska hämta materialet.

Anders Hermansson, försäljningsansvarig och grundare av Smart recycling, ser flera fördelar med tjänsten både för återvinningsföretagen och för samhället i stort. Med tekniken slipper entreprenörerna göra onödiga tömningar och återvinningskärlen blir heller aldrig överfulla. Effektivare transporter ger utsläppsbesparingar då man inte utför onödigt arbete, och även minskade kostnader vad gäller bränsle, löner och lastbilar. Dessutom ökar nöjdheten hos kunderna och medborgarna då de alltid möts av rena, fina returstationer där de kan lämna sitt returmaterial.

Svensk Glasåtervinning har använt sig av nivåmätaren sedan en tid tillbaka, och intresset hos andra företag och kommuner bara växer runtom i landet. Sundfrakt är ett av företagen som testat tekniken och nu bestämt sig för att göra en storskalig satsning, både för tidningar och glas, i och runtom Sundsvall.

Vi ser mycket positivt på att få vara med att utveckla insamlingen i vårt område och i branschen. Den nya tekniken kommer innebära mindre och effektivare transporter som kommer att minska miljöpåverkan. Samtidigt som vi tror att det rent ekonomiskt kommer att bli en bra affär för oss, säger Henrik Grossby, transportledare på Sundfrakt.

Nivåmätaren kommer först att införas i Ånge, Härnösand, Timrå och Sundsvall kommun under hösten. På sikt vill Sundfrakt att IT-systemet sprids i hela Sundsvalls kommun och övriga Västernorrland för att förenkla tidnings- och glasinsamlingen.

Det är innovationer som dessa som gör att Sverige fortsätter att utveckla och förbättra sitt återvinningssystem. Trots att svensk återvinning redan idag är världsledande så är ambitionerna högt ställda om att nå ännu högre nivåer, där allt avfall omvandlas till resurser som skapar värde i nya produkter.