Materialisarna gör entré och utbildar barn i återvinning

Materialvärlden är ett pedagogiskt material för förskolor och barnfamiljer. Genom att göra uppdrag hemma eller på förskolan får barnen lära sig om återvinning på ett lekfullt sätt.

En viktig målgrupp för framtidens miljö och klimat är barnen. FTI har därför lanserat webbplatsen materialvärlden.se som är utformad för att hjälpa förskolebarn, deras föräldrar och förskolans pedagoger att bli mer engagerade i återvinning.

Vi vill motivera barnen till att själva vilja lära sig mer om återvinning. Barnen är särskilt viktiga eftersom de tar med sig etablerade beteenden när de flyttar hemifrån, samtidigt som de kan påverka sina föräldrar under åren då de bor hemma”, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Här kan barnen lära sig om de olika material som går att återvinna och var man kan slänga dem. För varje material finns en motsvarande karaktär, till exempel Bånk som äter metallförpackningar eller Prasslis som äter tidningar och returpapper. Genom att bli en så kallad materialismatare får barnen olika uppdrag att utföra på förskolan eller tillsammans med sina föräldrar, som går ut på att samla in och lämna material på en återvinningstation eller ett miljörum, för Bånk, Prasslis och de andra karaktärerna att äta. Därmed bidrar initiativet både till lek, lärande och tid med familjen.

Vi på Papperskretsen är glada över initiativet och att vi är med och visar att det är viktigt och kul med återvinning. Det ska bli ett sant nöje att följa vår Prasslis och de andra materialisarna. Det blir också ett bra komplement till vårt eget skolmaterial, som blir mer populärt för varje år”, säger Andreas Boo vd Pressretur.

Initiativet kommer knappt ett halvår innan den reviderade läroplanen för förskolan, vilken lanseras i juli 2019. Den nya läroplanen har ett större fokus på hållbarhet. Ambitionen är att FTI genom Materialvärlden ska hjälpa förskolorna att uppfylla de nya kraven och lägga grunden för ett ökat intresse hos barn för hållbar utveckling.

På Materialvärldens webbplats kan förskolor ladda ner särskilda uppdrag att göra tillsammans på förskolan. Det finns också möjlighet att beställa ett startkit för att komma igång. Kitet innehåller återvinningskärl att ställa på förskolan, informationsfolder om materialet, klisterdekaler samt medaljer och diplom.

Beställ materialet på Materialvärldens webbplats

 

Källa: FTI