Sänkning av digital moms stoppas

Tjeckien sätter stopp för en sänkning av den digitala momsen inom EU. När Ekofin-rådet samlades i fredags motsatte sig Tjeckien förslaget från EU-kommissionen. Branschen är besviken, däribland Sveriges Tidskrifter och TU (Tidningsutgivarna), som ser momssänkningen som en ödesfråga för medierna.

– Vi är självklart besvikna. På TU har vi jobbat hårt för sänkt digitalmoms. Bland annat genom att vi lämnade in en rättslig rapport till finansdepartementet under hösten. Nu ser vi fram emot att beslutet tas efter sommaren i stället, säger Jeanette Gustafsdotter, VD på TU, i en intervju med Medievärlden.

Även Kerstin Neld, VD på Sveriges Tidskrifter, är besviken på beslutet från i fredags.

– Det är väldigt synd, i och med att vi är många från branschen i Sverige som har jobbat hårt för att få till en sänkning i flera år. Det har man gjort även från Bryssels håll. Malta har varit väldigt tydliga med att man ville nå ett beslut, men nu när Estland tar över ordförandeskapet i finansrådet är det inte heller säkert att frågan blir lika högt prioriterad, säger hon i en kommentar till Dagens Media.

TU och Sveriges Tidskrifter förväntar sig att den svenska regeringen, med finansminister Magdalena Andersson och kulturminister Alice Bah Kuhnke i spetsen, fortsätter driva på i frågan.